Utbyte med vår polska vänort Bytów

I samband med det Europeiska året för kulturarv så har vår polska vänort Bytow, genom en lyckad EU-ansökan, erhållit stöd till att främja kulturell mångfald, interkulturell dialog och social sammanhållning.

Därför är Bytóws vänorter: Frankenberg (Tyskland), Markaryd, Taurage (Litauen) inbjudna för att delta i ett gediget program som pågår mellan 21-24/6.

I programmet kommer kulturarbetare från de olika länderna att uppträda inför stora publikmassor. Från Markaryds kommun medverkar ungdomsbanden Next Generation och The Siblings, ledda av Kulturskolans musiklärare. Även kommunalråd, Bengt Germundsson planerar att följa med till Bytów där han kommer att hålla anförande i ett seminarium, som omger hela projektet. Totalt är det ett tjugotal medverkande från Markaryds kommun.

Innehållet är bland annat att öka medvetenheten om Europas historia och värderingar och samt att öka känslan av europeisk identitet. Samtidigt uppmärksammas de möjligheter som vårt kulturarv erbjuder och de utmaningar vi står inför, som digital förändring, ekologiskt och fysiskt tryck på kulturarv och olaglig handel med kulturvaror.

Våra ungdomsband, under ledning av musiklärarna, kommer garanterat få ett fantastiskt minne för livet, genom detta utbyte.

I augusti 2016 var en delegation från Bytów och besökte Markaryd. De besökte Markaryds skola och fick en rundvandring i F-6 nya lokaler och Hunehallen. De var även på studiebesök hos företag i kommunen.

 

Projektet "Europeiskt kulturarv som ansluter generationer" samfinansieras med stöd från Europeiska unionen inom ramen för programmet Europa för medborgarna.

Mer information om projektet "European cultural heritage connecting Generations"

Andra språk/Other Languages

Artikel skapad 2018-06-18
av Markaryds kommun
Senast uppdaterad 2018-06-18