Sök

Råd till dig som ska servera julbord

Vi vill ta tillfället i akt och påminna om hygienen lite extra nu i julbords tider. God hygien, en obruten kylkedja, rätt hantering och förvaring av maten är en förutsättning för att tryggt kunna äta gott även under julen.
1. Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat och när du växlar mellan olika råvaror.
2. Använd alltid rena redskap. Använd gärna olika skärbrädor, till exempel en för rått kött och en för andra livsmedel.
3. Genomstek köttbullarna, liksom kött av fågel och gris.
4. Kyl ner tillagad julmat som inte ska ätas med detsamma. Små mängder mat kan ställas i kylskåpet direkt, större mängder bör först kylas ner i till exempel ett vattenbad.
5. Mat som ska hållas varm, till exempel Janssons frestelse, ska vara lägst 60 grader.
6. Ta inte fram mer mat till julbordet än vad du tror ska gå åt. Mat som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
7. +4 grader är en bra temperatur för känsliga varor som kött och mejeriprodukter. Skaffa en termometer och mät hur kallt det är på olika platser i kylskåpet.
8. Ät inte nötter eller torkade frukter som ser skrumpna, missfärgade och dåliga ut eller som luktar och smakar konstigt eftersom de kan innehålla mögelgifter. Dela gärna på nötter, som kan vara missfärgade på insidan men se fina ut på utsidan.

GTranslate

Artikel skapad 2016-11-28
av Lina Van Der Putten
Senast uppdaterad 2016-12-01