Ekliden fick mycket bra resultat i oanmäld matundersökning

I slutet av mars genomförde SPF Seniorerna Kronobergsdistriktets Matpatrull oanmälda besök till samtliga åtta kommuner i länet. I Markaryds kommun besöktes Ekliden i Strömsnäsbruk. Syftet med besöken var att bilda sig en uppfattning om matstandarden för de äldre i de olika boendeformerna. Bedömningen innefattade matsalen, servicen och maten.
Ekliden i Strömsnäsbruk fick ett mycket bra resultat. De fick snittbetyget 3,9 på en 5 gradig skala, vilket ledde till en delad tredjeplats av länets åtta kommuner. Kategorierna som bedömdes var omgivning, dukning, service, smak, salladsbord, hel- och halvfabrikat, utbud och renlighet.
Besöket genomfördes genom att matpatrullen åt dagens lunch vilket den dagen var gulaschsoppa eller kokt höns med ris och curry och till dessert serverade ananaskaka med grädde. Gruppen upplevde att all mat var vällagad. Efter lunchen gav gruppen enskilda betyg som sammanställdes efter en intervju med ett köksbiträde.  
Det särskilda boendet Ekliden i Strömsnäsbruk har 30 boende, men de serverar dagligen 300 portioner. På vardagar erbjuds de boende två rätter att välja mellan och på helger en rätt. Dessert serveras varje dag.
Det övergripande målet med matpatrullens besök var att de boende ska få äta den mat som de tycker om och längtar efter i en trevlig miljö, då det för många är dagens höjdpunkt.
Bäst betyg i länet fick Solgården i Gemla med snittbetyg 4,23 poäng och på andra plats kom Olofsgården i Åseda med 4 poäng.

Andra språk/Other Languages

Artikel skapad 2016-05-17
av Evelina Jahnsén
Senast uppdaterad 2016-06-27