Kommunikation

Bra kommunikationer med ett fungerande vägnät har alltid varit Markaryds livsnerv. Ombyggnaden av E4:an 2005 medförde att våra redan tidigare goda transportmöjligheter blivit ännu bättre.

Historiskt sett har Markaryd varit en av Sveriges viktigaste orter, förr var detta den yttersta utposten mot grannlandet Danmark. Den idag välutbyggda infrastrukturen medför att Markaryd, logistiskt sätt, har ett mycket intressant läge.

Inom en radie av mindre än 15 mil bor ca. 5 miljoner människor. Malmö och Lund nås på drygt en timme och Helsingborg på ännu kortare tid. Med de fasta förbindelserna över Öresund och Stora Bält, samt inom en snar framtid Fehmarn Bält, har kontinenten plötsligt kommit betydligt närmre.

I Markaryd leder söderut väg 117 till Hässleholm och västerut väg 15 till Halmstad, med ca. 5 mil till Halmstad och 3 mil till Hässleholm.

I öster tar oss Väg 15 "Tvärleden" till Karlshamnsområdet via Osby. Vilket gör Markaryd än mer strategiskt eftersom man på detta sett når hamnarna i Blekinge och där igenom underlättas utbytet med Östeuropa. Via väg 15 når du idag också Älmhult och Växjö. Samtliga uppräknade vägar håller god standard.

Riksväg 15 är en riksväg som börjar i hamnen i Karlshamn och slutar i Halmstad Den går via Olofström, Lönsboda, Osby, Markaryd och Knäred. Vägen har kallats för Tvärleden och även för Volvoleden på grund av transporterna till och från Volvos fabrik i Olofström. Riksväg 15 är 154 km lång.

Flyg

Fyra flygplatser finns inom en timmes resväg; Halmstad, Ängelholm, Kristianstad och Växjö. Dessutom nås Kastrup på mindre än två timmar.

Tåg:

Se Pågatåg Nordost

Buss:

Här finns goda bussförbindelser både inom och utom länet 

Hamnar:

Utskeppningshamnar finns i Helsingborg, Halmstad och Karlshamn, som nås inom en timma. 

Halmstads hamn som är en av Sveriges modernaste har kapacitet på ett tonnage upp till 50.000 ton. Även hamnarna i Malmö och Göteborg nås under två timmar.

Så kom det då till slut. Efter många års väntan stod då äntligen tåget på stationen igen.

Många var de markarydsbor som hade sökt sig till stationsområdet under lördagen för att bevittna den historiska händelsen, då första pågatåget stoppades i Markaryd av "Peje" Johansson. Till dagen iklädd Rolf Mattsons gamla stinskostym, med mössa och allt. Rolf Mattsons, Markaryds siste stins, fick sedan äran att vinka av den första pågatågsavgången från Markaryds station.

Fr o m den 15 december 2013 påbörjar "Pågatågstrafiken" att trafikera Markarydsbanan. Med upp till 11 avgångar dygn blir det nu möjligt att resa till och från Markaryd på ett miljövänligt sätt med tåg.

Är du redan nu intresserad av att se vilka möjligheter du har att resa med tåg inom Skåneregionen? Kan du som har en sk. Smartphone ladda ner Skånetrafikens app för buss och tågresor.

Måndagen den 8 april vid halv två tiden var den då på plats 10 meter över markytan vilandes på sina två betonfundament. Den 16 ton tunga, 2,5 meter breda och 16 meter långa bron som skall förbinda västra och östra sidan om järnvägen i Markaryd.

Arbetet utfördes med stor precision och var avklarat på ca en halvtimme.

Andra språk/Other Languages

Kommunikationer till och från Markaryd. Tider, priser m.m klicka på länkarna nedan.

>> Länstrafiken Kronoberg

>> Skånetrafiken

>> Hallandstrafiken

>> Swebus

KontaktpersonNäringslivschef
Bengt Göran Söd...
0433-72023
Sida skapad 2010-04-20
av Markaryds kommun
Senast uppdaterad 2014-06-18