Livsmedel

Miljö- och byggenheten inspekterar att företagen som hanterar livsmedel följer gällande livsmedelslagstiftning.

Registrering
Alla restauranger, caféer, mataffärer och övriga som hanterar livsmedel måste anmäla sin anläggning till kommunen så att en registrering görs.
Ett godkännande behövs bara om företaget handskas med animaliska livsmedel, till exempel mejeri eller slakteri.

Kontroll
Kontrollen utförs av en miljö- och hälsoskyddsinspektör med livsmedelskompetens. I samband med inspektionen tar vi del av verksamhetsutövarens egenkontroll av verksamheten. Vi tittar på hur personalen är klädd och om personalen har kunskap om livsmedelshygien. Det är också viktigt att köken är rena och att det är god ordning i alla förråd och kyl- och frysutrymmen.
Märkning av livsmedel är livsviktigt för våra allergiker och ger oss viktig information, därför ingår även detta som en del av tillsynen.
Om man har en egen vattenbrunn som hör till verksamheten måste även den kontrolleras. Verksamhetsutövaren/företagaren tar själv prover på vattnet och ibland på de livsmedel som produceras. Analysresultatet ska sparas i egenkontrollen.

Rådgivning
Livsmedelsinspektören hjälper gärna till med vägledning, i mån av tid.

För Information om köldmedia läs här

Läs mer
På Livsmedelsverkets hemsida hittar du mer information om regler, råd och annat som är aktuellt inom livsmedelsområdet.

Från 13 december 2016 ska nästan alla livsmedel ha en näringsdeklaration. Det betyder att det bland annat måste framgå hur mycket fett, kolhydrater, protein, socker och salt som finns i maten. Läs mer på Livsmedelsverket

Andra språk/Other Languages

KontaktpersonHälsoskyddsinsp.
Ylva Zimmerbäck
0433-720 64
Sida skapad 2010-08-20
av Markaryds kommun
Senast uppdaterad 2017-10-26